Su Arıtma Aşamaları
SU ARITMA AŞAMALARI
Klasik sistemler beş adamadan oluşurlar. Bu sistemler yalnızca arıtmayı gerçekleştirir ancak suya mineral takviyeleri yapmazlar. Son yıllarda suya mineral takviyesi yapan su arıtma cihazları da geliştirilmiştir.
Kartuş Tipindeki Su Filtreleri
Ön Arıtım:
Genel itibari ile üç filtreden oluşurlar. Bu üç filtrenin birincil görevi, asıl arıtma işlemini yapan membran filtreyi korumaktır. Eğer ki bu filtreler kullanılmazlar ise membran filtrenin yapısı zamanla bozulur ve buda verim kaybına yol açar. Bu üç filtrenin değişimi performansı son derece olumlu yönde etkiler. Bu yüzden bu filtreleri zamanında değiştirmeliyiz. Aynı zamanda, zamanında değişmeyen filtreler membrana zarar verir ve kirleticiler membran filtreye kadar ulaşarak gözenekleri tıkayabilir. Bu filtreler genellikle sedimen tutucu ve aktif karbon filtreler olarak kullanılırlar.
Genel olarak;
1. Aşama: 5 Mikron sediment filtre.
Elyaf ya da ip sargılı kartuş filtre olarak karşılaşabiliriz. Genellikle ucuz olan düz filtreler tercih edilmektedir. Kullanım ömürleri giriş suyunun kalitesine ve kullanım miktarına bağlı olarak değişir, ortalama üç bin litre su olarak niteleyebiliriz. Suda bulunan kalın partikülleri tutmak için kullanılırlar. Kirlilikler filtrenin iç kısmına ulaşmadan değiştirilmelidirler. Beyaz olan bu spun filtre uzun zaman boyunca değiştirilmediği zaman yahut çok kirli sularda tamamen kahverengi renge dönüşerek ürkütücü bir görüntü oluştururlar. Bu filtreler çeşmede yıkanmamalıdır. Görüntünün temiz hissi vermesi sizi yanıltabilir ama bu tip filtreler yıkanabilir özelliğe sahip değillerdir. Şebeke suyu ya da yeraltı suyu olsun büyük sediment filtreleri evlerinizde tesisata girişte kullanmak çok faydalıdır. Cihaz ömrü uzar ve muslukların arıza yapma olasılıklarını düşürür.
2. Aşama: Granül Aktif Karbon.
Yüzeysel alanı çok büyük bir madde olup bünyesinde çok miktarda kirliliği barındırabilirler. Bakterilerin üremesini engelleyen kloru tutma özelliğine sahip olan aktif karbon doygunluğa ulaştıktan sonra bakteriler için yeniden üreme olasılığı doğar.
3. Aşama Blok Karbon Filtre:
Sediment ve toz karbonun kombinasyonundan oluşur. Süzme hassasiyeti sağlar ve aynı zamanda klor, organik bileşikler, ağır metaller gibi aktif karbon arıtıcı özelliği gösterir. Üçüncü aşamada olduğu için birinci ve ikinci aşamadan kurtulabilen partikülleri tutar ve bundan dolayı yükü diğer filtrelere göre daha hafiftir. Unutmayın, şebeke suyu kullanılan yerlerde kesinlikle blok karbon filtrenin kullanılması gerekir.
4.Aşama: Membran Filtre:
Su Arıtma Aşamaları Yapısındaki gözenekler çok küçüktür. Gerekli basınçla birlikte bu gözeneklerden sadece ve sadece su molekülleri, gazlar ve molekül yapısı çok ama çok küçük olan bazı iyonlar geçebilir. Geri kalan zararlı mineraller cihazın sistemi sayesinde dışarı atılır. Yani bu su arıtma cihazları temiz su üretebilmek için atık su çıkarırlar.
5.Aşama: Post Karbon Filtre:
Su Arıtma Aşamaları Bu filtre mineral, alkali, antioksidan, detoks (detox), infrared, ultraviyole gibi filtreler kullanılıyorsa son aşama olarak kullanılmalıdır. Hindistan cevizi kabuğu imal maddesidir ve görevi suyu tatlandırmaktır. Membrandan geçen su metalimtrak bir tat kazanır ve bu pek hoş değildir. Ancak üretilen su bu filtreden geçince güzel bir tat kazanarak insan damağına hitap eder. Aynı zamanda anti bakteriyel bir görevi de vardır. Su tankta, beklememesi gereken bir süre kadar beklediği zaman sistemde hava kaçağı da olursa bakteri üremesi gibi problemler doğabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için önemle önlem almak gerekir. Bu tip olaylar da önlem açısından bu tip bir anti bakteriyel filtrenin kullanımı faydalı olacaktır.

Su Arıtma Aşamaları
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!